pondelok 23. decembra 2013

Jednoduchý recept na čokoládovo-orechové guľôčky

Už asi viete, že v kuchyni mi to zatiaľ tak dobre nejde, ale pomaly sa učím a pár jednoduchých vecí ako uvariť kávu a čaj zvládam :D. A aj niečo navyše ;)

Asi pred mesiacom som Vám prisľúbila jeden recept na čokoládovo-orechové guľôčky a hoci na poslednú chvíľu, predsa som to stihla :D. Mali sme posledné dni dosť rozlietané, zháňali sme ešte nejaké darčeky, kupovali sme potraviny, upratovali sme... a veď to poznáte ;). Takže síce neskoro, ale predsa len pridávam sľúbený recept. Myslím, že šikovné gazdinky ho zvládnu raz dva (nie ako ja, že som pol hodinu len miešala "cesto", aby bolo akurát :D). Púšťame sa teda do toho :)


Potrebujeme: 

(Neuvádzam presné množstvo, pretože ho sama neviem, keďže som robila od oka. Je nutné, aby bolo cesto akurát - ani veľmi mastné, ani príliš sypké)

  • maslo (nie stužený tuk, klasické živočíšne, "v kocke")
  • mleté vlašské orechy (pripravte si ich viac a časť dajte bokom, guľky sa v nich na záver budú ešte obaľovať)
  • kakao (horké, ideálne holandské, ale postačí aj lacnejšia verzia ;))
  • práškový cukor (možno nahradiť aj medom, agáve alebo stéviou)
  • rum (podľa chuti)
  • piškóty (je jedno, či okrúhle alebo podlhovasté, cesto je ale možné urobiť aj bez nich)


Postup:

Postup je veľmi jednoduchý :). Maslo je potrebné nechať poriadne zmäknúť, aby sa s ním dalo pracovať (pokojne ho nechajte celú noc vonku pri izbovej teplote). Piškóty postrúhajte najemno a všetky ostatné suroviny potom už len stačí zmiešať a poriadne zapracovať do seba. Priebežne môžete trochu ochutnať, či je cesto podľa Vašich predstáv a podľa potreby ho dosladiť alebo pridať rum ;). Finálne cesto musí byť akurát - ani príliš mastné, ani príliš sypké. V prvom prípade je potrebné pridať postrúhané piškóty (poprípade kakao / orechy, ak piškóty nedávate), v druhom prípade maslo (radšej menej a postupne). 
Z cesta vyformujte guľôčky presne takej veľkosti, aká Vám vyhovuje ;). Je len na Vás, či budú malé ako 20 centovka alebo väčšie ako klasické Ferrero guľky. Proti gustu žiaden dišputát ;). Na záver guľočky obaľte vo zvyšných pomletých vlašských orechoch, poukladajte na tácku alebo do nejakej krabičky / nádoby a nechajte aspoň 2-3 hodinky stuhnúť v chlade (ak vydržíte :D).

Hádam budú chutiť, u nás miznú švihom ruky :D









Prajem Vám šťastné a veselé Vianoce :)

Majte sa zatiaľ pekne :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára